Quilting di Rusia muncul lebih lewat daripada lain-lain jenis jahit-menjahitQuilting di Rusia muncul lebih lewat daripada lain-lain bentuk rukodeliyaEnergetika perkara - satu aspek penting dalam mengekalkan rumah. Setiap pelayan wanita yang berpengalaman tahu bahawa kehidupan boleh menjadi bukan sahaja batu penghalang, yang patah di atas bot cinta. Untuk lebih tepat, suri rumah bijak tahu bagaimana untuk menjadikan kehidupan pernah batu ini tidak, sebaliknya, adalah seorang pelayan yang setia dalam penyelenggaraan haba perdiangan.

Lihatlah gambar-gambar rumah yang benar-benar selesa - berapa banyak mereka objek, perkara yang dibuat dengan tangan. Berapa banyak apa yang boleh dipanggil pusaka keluarga, needlework apabila skim itu diturunkan dari satu generasi ke generasi. Dan bukan sahaja litar - dia jenis needlework berlalu, sebagai salah satu akan katakan sekarang, dijenamakan semula, dan telah menemui peminat di kalangan keturunan. Dan selimut, atau campur aduk, peralatan, dan telah menjadi.

Kemunculan setiap karya asal keping kain mendahului kerja keras dan kerja sungguh-sungguh dengan skimKemunculan setiap karya asal keping kain mendahului kerja keras dan kerja sungguh-sungguh dengan skim

Sejarah patchwork

Patchwork - adalah teknik jahit-menjahit, yang berdasarkan patch sambungan kain. jalur kain, segi empat, bulatan, anda boleh membuat produk baru yang menarik, asli dan tersendiri.

Adalah dipercayai bahawa dalam abad ke-11, terdapat Sebutan pertama campur aduk. Nama ini masih belum bercakap, bukan untuk mengatakan bahawa terdapat beberapa skim yang pasti, tetapi seni tisu sambungan menyatakan ia kemudian.

Ahli-ahli sains, ahli sejarah seni cenderung untuk mempercayai bahawa quilting telah berkembang pada masa yang sama di beberapa negara. Walaupun, kemungkinan besar, ia hanya begitu, kemunculan patchwork mempunyai "pelakunya." England dianggap leluhur teknik ini. Walaupun patchwork cantik tidak lama lagi mula berkembang di bahagian-bahagian lain di Eropah, dan di Australia dan Rusia.

Langsir, potholders dan alas meja walaupun asal boleh menghiasi dapurLangsir, potholders dan alas meja walaupun asal boleh menghiasi dapur

Dengan cara ini, sebelum beralih kepada sejarah campur aduk di Rusia, ia adalah bernilai menyebut bahawa mewakili daripada perkataan.

Patchwork - terjemahan daripada bahasa Inggeris:

 • hash;
 • bermacam-macam warna;
 • Jumble;
 • campuran berlainan warna;
 • campur aduk;
 • Mosaic;
 • Dibuat daripada kain buruk.

Terjemahan mesin boleh mengeluarkan dan istilah seperti "selimut tompok cerah" atau "campur aduk". Adalah jelas bahawa pemindahan sedemikian adalah berkaitan dengan persepsi konsep hari ini.

selimut gila hanya kelihatan mudah dan spontan: Skim patchwork gila lebih sukar untuk menguasaiselimut gila hanya kelihatan mudah dan spontan: Skim patchwork gila lebih sukar untuk menguasai

Sejarah campur aduk di Rusia

Penting, sebutan bermakna quilting di Rusia hanya abad ke-19. Dan mereka yang berkaitan dengan hakikat bahawa hanya pada masa itu dalam penjualan terdapat kapas di luar negara mahal. Ia adalah untuk kita hari ini kain murah, dan kemudian ia adalah wahyu. Tetapi inovasi itu dipimpin, seperti yang sering berlaku, untuk maju - pengeluaran bersungguh-sungguh membangunkan belacu oleh mesin, dan kain kapas murah sudah mula merebak di mana-mana.

Jika pada zaman dahulu, anda boleh mengatakan secara sinis, ia adalah needlework daripada kemiskinan, tetapi hari ini perkara dalam gaya potongan kecil-kecil - penunjuk rasa yang baik dan keupayaan untuk menghiasi rumah anda adalah benar-benar satu buatan manusia berharga tekstil.

Iaitu, pengeluaran perindustrian dalam sektor tekstil dan akan menggalakkan pembangunan teknik jahit-menjahit. corak patchwork mula menghiasi sundresses dan baju belacu, skim ini menjadi lebih canggih dan perempuan-perempuan simpanan ekonomi mula mula dalam perniagaan, walaupun terkecil belacu. Orang itu mengadakan selimut, cadar, bantal, langsir dan permaidani.

Patchwork dan quilting di Rusia (video)

Jenis patchwork

Gaya campur aduk - konsep capacious hari ini. pelajaran Patchwork di mana-mana, menjadi popular, dan kursus dalam talian yang berulang-ulang dan disalin skim terbaik. Di Rusia moden, quilting adalah sangat popular.

Tidak menghairankan, teknologi telah menjadi berpecah kepada pelbagai jenis.

Jenis campur aduk:

 1. patchwork tradisional. kelopak luar yang berwarna-warni patch terang - contoh utama dari jenis jahitan.
 2. dikait patchwork. Skrap druzhkoj setiap disambungkan melalui berbeza benang mengait cangkuk.
 3. campur aduk gila. Jahit bentuk yang tidak teratur corak-carik, jalur garis melengkung, dan pelbagai aplikasi. Didahului kerja ini agak skim canggih di atas kertas, tetapi jika anda melihat foto-foto - hasilnya adalah mengagumkan.
 4. patchwork jepun. Teknologi ini menggunakan jahitan, dan kain itu diambil terutamanya sutera dan sebagainya. Skrap dipotong geometri betul.
 5. Quilting. Daripada perkataan bermakna "kain perca ala." Stitch membantu untuk mewujudkan corak mesin jahitan, dan di antara kedua-dua webs kain telah ditutup dengan padding poliester. Seperti selimut, sudah tentu, hanya melihat kain patchwork mengesankan. Dan sebab yang bukan sahaja jahitan berkualiti tinggi, tetapi mezhpolotnyanaya gasket.

produk quilting adalah lebih sukar untuk bekerja, tetapi mereka kelihatan lebih dihormatiproduk quilting adalah lebih sukar untuk bekerja, tetapi mereka kelihatan lebih dihormati

Well campur aduk lebih daripada jenis. Daripada "cepat-dataran" untuk "log house". pola kepelbagaian yang boleh memadamkan memo, besar, jadi campur aduk juruteknik menjadi lebih dan skim berkembang bekerja dan pengajaran dalam seni, dan gambar dalam galeri hanya berfungsi meningkat.

Patchwork dikait pada jarum (video kelas master)

gaya Patchwork: konsep asas

Jika semua sejarah berlakunya lebih atau kurang jelas, adalah untuk memulakan pelajaran campur aduk? Dan ia adalah lebih baik untuk membacanya di atas kertas, iaitu di dalam buku khas, atau pergi ke sumber-sumber dalam talian?

Kaedah ilmu tidak begitu penting. Sudah tentu, pengajaran dalam talian manfaat sedikit, kerana apa-apa keadaan, kerana perolehan pesat maklumat yang berkaitan, ia adalah mustahil untuk tidak mengambil kira.

konsep asas campur aduk:

 • Menjahit. Stitch boleh manual dan mesin. Whip pada mesin boleh cepat, tetapi itu stitch buatan tangan pasti menang dalam kecanggihan. Dan dia dan jahitan yang lain adalah tertakluk kepada peraturan - jahitan hanya dari tengah ke tepi. Lebih kerap jahitan, semakin ketat kain adalah hasil. Stitch sering digunakan untuk menekankan kontur bahagian tertentu. Untuk mengetahui bagaimana menarik dan selimut elegan, harus mengambil iktibar jahitan.
 • gaya boro. Dalam bahasa Jepun, "boro" ertinya kain kecacatan. Ia telah menjadi jelas? Ya, ia adalah gaya Jepun jahit-menjahit, iaitu konsonan dengan Quilt telinga Slavic biasa. gaya Boro - ini bukan cara yang paling elegan pakaian bertampal. Sudah tentu, asal-usul boro semua dalam baris yang sama. Dan ramai yang tidak suka gaya ini adalah bahawa ia datang melalui dalam beberapa jenis kecuaian. Tetapi kecuaian yang sama disayangi oleh peminatnya di kota kecil itu, dan untuk terlibat dalam keluli boro seluruh dunia. Di dalam gambar, anda boleh melihat bagaimana perkara-perkara yang berbeza dalam teknik boro boleh dibuat. Rancangan di Borough tidak rumit, dan pengajaran yang menguasai teknik yang boleh didapati tanpa banyak kesulitan.
 • Jahit jalur. Dalam usaha untuk menjahit satu band, anda perlu ada di tangan bukan sahaja gambar rajah yang tepat baik dan gambar-gambar model yang berbeza, tetapi juga mempunyai kesabaran yang cukup. Kadang-kadang perlu untuk membuat corak di atas kertas, memotong banyak jalur panjang yang berbeza, sentiasa melihat gambar asal (jika anda mempunyai contoh). Hari ini, pembuatan menjadi band lanchmatov popular. Lanchmaty - lantai lembut bermaksud teh atau sup mangkuk sup, yang membuat mereka jalur panjang dan lebar yang berbeza, tepi jalur diperlukan. Boleh menjadi kain pra-potong menjadi asas yang siap dibuat untuk menjahit jalur.
 • Quilting di atas kertas. Jahit di atas kertas - selimut ini dengan lebih tepat di bahagian-bahagian kecil SEWING. Menjahit blok kertas, anda perlu menyediakan kertas. Sama ada bersedia untuk mencetak litar dari Internet, atau untuk menarik diri mereka sendiri. Jahit di atas kertas tidak adalah yang paling ekonomi dengan mengambil kira penggunaan tisu.

jalur Quilting bukan skim yang paling mudahjalur Quilting bukan skim yang paling mudah

pelajaran terperinci, sudah tentu, akan membantu memahami semua nuansa dan kehalusan kemahiran campur aduk.

dalaman yang moden dan campur aduk - baru untuk quilting

Patchwork di kawasan pedalaman hari ini, luar biasa bergaya. Kehadiran band yang terang di sana sini untuk banyak dalaman dianggap cara terbaik untuk menunjukkan colorfulness mereka.

Ciri-ciri penggunaan patchwork di kawasan pedalaman:

 1. Secara umum, digabungkan dengan gaya negara Rusia atau gaya desa, yang peminat lebih dan banyak lagi;
 2. Pedalaman klasik melengkapkan perabot dengan kemasukan gaya patchwork, sebagai contoh, sofa coklat dengan beberapa keping putih dan oren;
 3. Banyak perkara dalam teknik patchwork di dalam bilik yang sama - ia adalah tawar, tetapi aksen dan tidak lebih;
 4. The patchwork dapur sesuai dalam bentuk sarung untuk najis, kusyen, tuala Dish, tuala dan hiasan, sudah tentu, tirai;
 5. Jubin pada apron dapur boleh dimasukkan ke dalam gaya potongan kecil-kecil;
 6. bilik tidur boleh menjadi permaidani pusat patchwork semantik atau selimut;
 7. Di ruang tamu campur aduk boleh menjejaskan warna perabot dan hiasan dinding komposit.

Di campur aduk kanak-kanak pasti ada ruang - bantal, permaidani, selimut, kelopak luar sebagai balutan.

Patchwork dan Quilting di kawasan pedalaman (video)

Hiasan dalam gaya potongan kecil-kecil - ia adalah bukan sahaja bergaya, tetapi juga tahan lama. Dijahit begitu mahir dan teliti perkara sebenarnya cukup lama. Dan perkara-perkara ini dikenang sepanjang hayat, dihantar ke generasi akan datang, dan memanaskan kemesraan mereka selama beberapa dekad. Hari ini bayi selimut dari sisa untuk bayi yang baru lahir telah menjadi salah satu hadiah yang paling dikehendaki.

Contoh perkiraan jahitan sulaman patchwork (foto)