Dapur di rumah desa, sebagai peraturan, ciri-ciri kawasan yang besarDapur di rumah desa, sebagai peraturan, ciri-ciri ploschadyuKuhnya tinggi di sebuah rumah persendirian mempunyai perbezaan dalam susun atur. Selalunya ia mempunyai ruang yang besar dan boleh menjadi konfigurasi non-standard. dapur diubahsuai di sebuah rumah swasta dari segi umum tidak banyak berbeza daripada pembaikan dan kemasan pangsapuri standard. Tetapi ia mempunyai keunikan sendiri.

jenis bangunan

rumah percutian boleh menjadi beberapa jenis:

 1. penginapan peribadi individu moden jenis - kotej negara kawasan yang besar;
 2. Rumah untuk kediaman bermusim seperti kediaman musim panas;
 3. rumah kampung.

Memang wajar bahawa setiap jenis rumah yang mempunyai ciri-ciri sendiri dalam susun atur. Dan ia memberi kesan kepada reka bentuk dan dapur keputusan gaya di rumah anda.

Ciri-ciri perancangan dan reka bentuk

Penggunaan kayu cahaya membawa kepada sama sekali mana-mana dapur lebih selesa danPenggunaan kayu cahaya membawa kepada sama sekali mana-mana dapur lebih selesa dan "lebih panas"Dapur di rumah boleh menjadi rancangan yang sangat berbeza, kerana sering rumah-rumah mereka dibina di atas projek-projek individuDapur di rumah boleh menjadi rancangan yang sangat berbeza, kerana sering rumah-rumah mereka dibina di atas projek-projek individu

Dapur kampung biasanya mempunyai saiz yang kecil. Dia selalu dipisahkan dari bilik-bilik lain dinding dan pintu. Satu lagi komplikasi - tingkap. Dapur kampung lebih kerap dengan tetingkap tunggal, tetapi ia merancang, apabila tingkap lebih - ada masalah kerana jarak antara mereka adalah kecil, menjadikan ia sukar untuk membaiki dan mereka bentuk semula dapur dengan tangannya.

Di dapur negara kampung, sebagai peraturan, ia mempunyai kawasan yang besar. Selalunya ia digabungkan dengan bilik-bilik lain. Dalam satu tangan, ia memberikan skop yang besar untuk imaginasi, dan di pihak yang lain - merumitkan projek itu disebabkan oleh hakikat bahawa ia adalah perlu untuk mengambil kira masalah ruang zon.

Dapur pelan makan di sebuah rumah persendirian

Selalunya, dapur dan ruang makan di rumahnya digabungkan. Ini adalah salah satu penyelesaian yang paling berjaya. Dalam kes ini, reka bentuk dapur di kampung itu mempunyai lebih banyak pilihan.

penting: Apabila anda memilih projek, anda mesti terlebih dahulu mengambil kira cara hidup keluarga, bilangan orang yang akan diletakkan di dapur, umur, dan kehadiran kanak-kanak.

set permohonan anda, anda boleh menggunakan dapur di ruang makan:

 • linear;
 • L-berbentuk;
 • U berbentuk;
 • pulau.

ruang makan dapur adalah mudah kerana setiap kawasan menawarkan fungsi yang jelasruang makan dapur adalah mudah kerana setiap kawasan menawarkan fungsi yang jelas

Di dapur, ruang makan adalah bar agak berkaitan, yang boleh menjadi pembahagi antara bilik. Dalam kes ini, ia adalah yang terbaik untuk memberi perhatian kepada model pulau itu.

Menggabungkan dapur dan ruang makan yang membolehkan untuk membuat dapur yang lebih berfungsi dan menghapuskan pergerakan yang tidak perlu. Apa-apa projek memerlukan satu kelemahan - kelembapan yang tinggi dan bau asing di ruang makan. Tetapi untuk ini terdapat pengudaraan dan keletihan.

Bekerja ruang dapur di rumah anda boleh mempunyai pelbagai bentukBekerja ruang dapur di rumah anda boleh mempunyai pelbagai bentuk

reka bentuk dapur ruang makan di rumah peribadi yang besar melibatkan peruntukan kerja dan makan zon. Kawasan kerja sering dipanggil segi tiga kerja. Ia termasuk:

 • desktop;
 • ruang penyimpanan makanan;
 • tempat memasak.

Saiz optimum kawasan bekerja di dapur besar 4-6,7 m. Satu kawasan yang besar akan menyebabkan pergerakan yang tidak perlu dan membawa kepada suri rumah keletihan. Jika tingkap tidak berjaya, kawasan kerja adalah yang terbaik diletakkan di sepanjang dinding dan tingkap. Dalam kes ini, kawasan kerja yang berkenaan T- atau berbentuk-U, di mana ruang di bawah tetingkap yang terlibat di bawah rak dan kabinet untuk menyimpan makanan.

Kawasan kerja pulau adalah baik, jika reka bentuk dapur studio dibangunkan di sebuah rumah peribadi yang kecil. Tetapi ia adalah bernilai mengingati bahawa dapur-studio agak rumit dalam pelaksanaan - berhati-hati perlu mengambil kira lokasi perabot dan mengambil satu set untuk dapur, jadi ia adalah selaras dengan gaya perabot secara umum.

Apabila merancang ruang makan pengubahsuaian dapur di rumah anda, anda perlu datang untuk pemilihan dan penempatan perabot secara bertanggungjawab, kerana ini akan bergantung kepada premis projek keseluruhan dan kebolehgunaan. Peti sejuk adalah yang terbaik untuk menjalankan di ruang makan, jika kawasan kerja adalah kecil. studio dapur kecil perlu dilengkapi dengan perabot pengubah - maka ia adalah mungkin untuk menggunakan ruang sepenuhnya yang mungkin. meja dapur yang besar dengan mudah boleh dilengkapi dengan tempat makan besar.

Menggabungkan dapur dan ruang tamu

Di rumah pinggir bandar, di mana kawasan dapur kecil, reka bentuk dapur ideal, digabungkan dengan ruang tamu di rumah peribadi. Pilihan ini baik dan di studio, dan di kampung di dalam rumah untuk kediaman bermusim. Ini bahagian dalam sebuah rumah persendirian, yang dicipta oleh tangan, untuk mewujudkan rasa lebih banyak ruang dan kelantangan.

Menggabungkan dapur dan ruang tamu adalah sangat mudah dalam kehidupan seharian, kerana sebagai tambahan kepada fungsi, dalaman menjadi lebih dan perasaanMenggabungkan dapur dan ruang tamu adalah sangat mudah dalam kehidupan seharian, kerana sebagai tambahan kepada fungsi, dalaman menjadi lebih dan perasaan "meringankan" dan "ruang"

Jika dapur diubahsuai di rumah peribadi melibatkan pengumpulan dapur dan hidup, ia adalah mungkin untuk mengurangkan kawasan ruang tamu dan mengambil bahagian ini untuk bilik tidur. Ini akan membenarkan walaupun sebuah rumah kayu kecil untuk mewujudkan ruang yang selesa untuk hidup. Oleh itu, ia adalah mungkin untuk membuat apa-apa perubahan di dalam rumah negara, di mana dapur dan ruang tamu biasanya kecil, terlalu.

Dalam reka bentuk rumah negara swasta digabungkan dengan dapur ruang tamu adalah hampir tidak dapat difikirkan tanpa penggunaan unsur-unsur zon. Ini mungkin termasuk: lampu khas, rak, kabinet. Terutamanya untuk memenangi penggunaan bar dalaman pelbagai peringkat. Pada masa yang sama, secara optimum, untuk menghalang ruang sepenuhnya yang disekat, tetapi hanya sedikit dicipta di kawasan pedalaman di premis di bahagian ini.

Masakan dalam gaya desa

Desa dan mudah rumah kayu kelihatan dapur gaya desa hebat. reka bentuk dapur di sebuah rumah kayu melibatkan penciptaan meniru tradisi orang yang berbeza. gaya negara dan penyesuaian dgn mode a.

pentingGaya Negara boleh mempunyai banyak variasi. Tetapi jika anda memilih gaya untuk bilik bilik dapur-makan atau ruang tamu, dalam gaya yang sama untuk dilaksanakan dan premis ini. Jika tidak, menghidupkan percanggahan.

gaya negara akan menjadi paling berfaedah jika sebuah rumah kayugaya negara akan menjadi paling berfaedah jika sebuah rumah kayu

reka bentuk dapur dalam gaya kedesaan anda boleh dengan mudah membuat tangan mereka sendiri. Perubahan bahasa inggeris melibatkan perabot kayu besar-besaran, kawasan pedalaman dalam warna-warna gelap dan tempat perapian.

reka bentuk dapur di sebuah rumah kayu dalam gaya negara Amerika termasuk:

 • kekurangan lengkap hiasan;
 • yang banyak kayu asli;
 • batu bertekstur;
 • rasuk siling kayu;
 • warna semula jadi dinding.

Provence dalaman, sebaliknya, menyerahkan kelembutan dan rahmat. Walls diselesaikan dalam nada cahaya - lavender terutamanya digunakan, pudina, warna kuning air. Banyak digunakan perabot dengan warna-warna lembut gaya antik dan tekstil dalam kotak, berjalur, berbunga.

reka bentuk dapur di sebuah rumah kayu peribadi dengan beberapa tingkap boleh diselesaikan dalam gaya Rusia. Ia juga digunakan secara meluas kayu dan tekstil. Warna-warna yang paling biasa - yang ceria merah dan putih dengan percikan hitam. Bahagian dalam gaya desa boleh dilengkapi dengan perkara-perkara dalaman dalam gaya kaum - samovars, dulang, seterika lama, periuk, tempayan dan tembikar.

kesimpulan

reka bentuk dapur di sebuah rumah negara bergantung kepada rasa pemilik pertama. Ia adalah penting untuk memilih kawasan pedalaman, yang akan selesa setiap hari untuk semua ahli keluarga.

reka bentuk dapur di sebuah rumah negara (dalaman foto)