reka bentuk bilik mandi perlu selesa dan berfungsireka bentuk bilik mandi perlu selesa dan betul melengkapkan bilik mandi padat funktsionalnymKak? Apa ciri-ciri yang diambil kira apabila merancang pembaikan dan bilik mandi digabungkan? Soalan-soalan ini sering ditanya pemilik pangsapuri pembinaan Soviet - Khrushchev. ruang Neprostornoe boleh cantik, selesa dan berfungsi, perkara utama - tidak tergesa-gesa dengan pilihan kerja memasang paip dan betul reka bentuk dalaman bilik mandi dengan tandas.

Pembaikan bilik mandi 3 persegi. m -. terutamanya kemasan pedalaman

Menghias dinding, siling dan lantai di bilik mandi adalah sangat berbeza daripada hiasan di ruang tamu. Kita tidak boleh lupa bahawa bilik mandi - bilik ini dengan kelembapan yang agak tinggi, jadi bahan-bahan mesti air-penghalau dan basuh yang baik.

Meliputi dinding:

  1. panel plastik - pilihan bagi mereka yang ingin menjimatkan bahan dan mutu kerja. Pasaran bahan binaan mewakili pelbagai jenis panel plastik warna dan corak yang berbeza. Mereka mudah untuk memasang, baik dibasuh dan kelihatan agak bagus. Kelemahan utama mereka - pengumpulan kelembapan antara dinding dan panel itu sendiri, dari mana kulat boleh berkembang.
  2. Versi paling murah meliputi dinding - lukisan mereka dengan enamel. Walau bagaimanapun, kaedah ini agak memakan masa dan, sebenarnya pada mulanya perlu menyelaraskan dinding dan menudunginya dengan dempul kalis air, tunggu pengeringan lengkap dan kemudian enamel digunakan.
  3. Dalam kebanyakan kes, dinding dan lantai bilik air mengurangkan jubin seramik atau mozek. Ini jenis salutan melindungi dinding dari kelembapan, boleh dibasuh dan mempunyai penampilan yang menarik. Ia perlu mengambil kira hakikat bahawa tidak semua orang boleh meletakkan jubin, kerana jenis ini kerja agak rumit dan mempunyai banyak ciri-ciri.
  4. Meliputi dinding dengan cat lateks. kemasan ini digunakan terutamanya di kawasan yang tidak bersempadan dengan titisan air - dinding berhampiran tandas dan mandi di dinding yang bertentangan.

Bilik mandi - bilik dengan kelembapan yang tinggi, jadi bahan-bahan mestilah kalis airBilik mandi - bilik dengan kelembapan yang tinggi, jadi bahan-bahan mestilah kalis air

Penjelmaan paling sesuai adalah jubin lantai. Ia adalah tahan kepada lembapan dan tidak tertakluk kepada perubahan bentuk. Pemilihan besar warna dan corak membolehkan anda untuk membuat corak keseluruhan di tingkat pelanggan.

bilik mandi Seks juga boleh disalut dengan lamina tahan air. lantai kayu kelihatan sangat bagus dan kaya, dan dengan penjagaan yang betul akan lama untuk memudahkan pemilik keindahan dan kemudahan mereka.

Bagaimanapun, setakat kondensat yang tidak berkumpul di dalam sendi dan sentiasa pada sudut-sudut, ia perlu dibersihkan secara berkala untuk kering, ia akan memanjangkan hayatnya.

Siling bilik mandi sering membuat penggantungan atau ketegangan dengan lampu terbina dalam yang menerangi bilik dengan baik, dan menjadikannya lebih luas. Jika kewangan tidak membenarkan untuk membuat siling yang indah, ia boleh dicat dengan susu getah atau plastik panel pelapis. Dengan pendekatan yang betul dan kemasan akan kelihatan cantik dan akan berlangsung sekurang-kurangnya 7 tahun.

mandi pelupusan 3 meter persegi - semua varian bilik mandi

Apabila merancang pembaikan bilik mandi yang kecil perlu mengambil kira sekumpulan nuansa yang boleh membantu anda menyusun ruang dengan betul. Sebelum membeli tandas, mandi dan rak, adalah perlu untuk lakaran garis kasar dari bilik air masa depan. Adalah penting untuk menentukan terlebih dahulu di mana beberapa paip akan ditempatkan ke kanan untuk membawa sanitasi dan bekalan air.

Apabila perancangan perlu mengambil kira bahawa tandas perlu diletakkan 20 cm dari dinding, dan jurang antara mandi, sinki dan tandas hendaklah sekurang-kurangnya 30 cm.

Jarak ke pintu mandi atau mandi yang tidak boleh kurang daripada 1 meter, jika tidak, penggunaan paip akan menjadi sukar - anda boleh disentuh dengan tangan atau kaki lain-lain, menyebabkan menyusahkan diri sendiri.

Sebelum anda melengkapkan bilik mandi, anda perlu membuat keputusan di mana dan apa jenis paip akan terletakSebelum anda melengkapkan bilik mandi, anda perlu membuat keputusan di mana dan apa jenis paip akan terletak

Agar tidak mengganggu integriti ruang, pintu ke bilik air digabungkan harus membuka ke arah luar.

Sebelum anda meneruskan untuk menyelesaikan dinding, siling dan lantai, ia adalah perlu untuk membuat pendawaian pembetungan dan bekalan air, berdasarkan pelan perkiraan paip. Adalah lebih baik jika paip ini ditutup oleh dinding eternit - mereka tidak akan memecahkan bahagian dalam bilik, dan di samping itu, membebaskan beberapa ruang.

bilik mandi yang kecil 3 persegi. m -. yang betul pilihan tukang paip

Bagi pemilik pangsapuri dengan bilik mandi kecil sering persoalannya ialah apa yang perlu memilih - tab mandi atau pancuran mandian?

Sudah tentu, mandi mengambil lebih banyak ruang daripada pancuran kabin. Memandangkan hakikat bahawa bilik mandi dan begitu kecil, saya ingin mengambil ruang sedikit mungkin. pengeluar paip moden menghasilkan mandi saiz dan bentuk. Standard panjang tab 1.7 meter sepenuhnya boleh menampung satu dinding di bilik mandi. Walau bagaimanapun, dengan perjanjian ini, selain daripada mandi dan tandas, ia akan menjadi sangat sukar untuk memasang mesin basuh atau tenggelam.

Anda boleh membeli tab mandi sudut padat untuk memenangi beberapa ruang bebas. kerusi A hanya berdetap almari stiralka sempit atau kecil.

Penyelesaian yang baik untuk bilik mandi saiz bilik 3 persegi. m. akan mandi, yang boleh dibeli di kedai perkakasan atau membuat anda sendiri. Walau bagaimanapun, pilihan ini adalah sesuai untuk mereka yang tidak terutamanya suka berjemur di tab mandi panas dengan buih dan lebih suka mandi cepat. Sebagai alternatif, anda boleh membeli pancuran mandi dengan dulang kecil - kacukan antara sudut mandian dan pancuran tetap.

Untuk bilik mandi kecil pancuran sempurnaUntuk bilik mandi kecil pancuran sempurna

Bagi tandas, di sini juga terdapat nuansa. Untuk melepaskan sekeping dari bilik, pemasangan boleh menggunakan sudut tandas - terdapat beberapa model yang mempunyai tangki sudut. Walau bagaimanapun, pada masa ini semakin tandas populariti, kompak, di mana tangki yang sempit yang tersembunyi di sebalik dinding eternit dan keluar butang dipaparkan hanya ke longkang. Ini jenis tandas memberikan lebih banyak ruang, tetapi ia mempunyai kelemahannya. Dalam kes pecahnya tangki (dan kebarangkalian wujud) perlu memecahkan dinding untuk mendapatkan kepadanya.

Ia tidak perlu untuk menjimatkan Paip, kerana barang-barang yang rosak bukan sahaja boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa digunakan, tetapi juga menyebabkan kerosakan untuk membaiki.

bilik mandi reka bentuk Q3. m -. kecantikan dan kompak dalam satu botol

bilik mandi yang cantik dan selesa tidak perlu besar, dan sebuah bilik kecil akan kelihatan baik jika pendekatan reka bentuk dengan gaya dan akal.

Dalam kombinasi paip bilik mandi harus padatDalam kombinasi paip bilik mandi harus padat

Apa yang perlu dicari dalam reka bentuk bilik mandi gabungan:

  1. Palet warna. Ramai orang memilih kuning air, putih dan pucat warna biru muda apabila merancang pengubahsuaian bilik mandi. Sesungguhnya, warna cahaya visual meluaskan ruang lantai, tetapi di dinding bilik mandi yang sama berwarna semakin menyerupai bilik operasi hospital atau perkara lucu - tandas sekolah. Ia tidak perlu untuk menghadkan diri kepada aksen terang. jubin putih boleh berbeza-beza mozek berwarna-warni - kuning, merah, oren, hijau. warna-warna terang akan bersorak sehingga pada waktu pagi dan akan memberi tenaga sepanjang hari.
  2. paip padat. Tidak kira bagaimana cahaya akan menjadi dinding, ia hanya akan mencipta ilusi ruang. Ia adalah sangat penting untuk memilih peralatan yang betul untuk bilik mandi - bilik mandi kecil atau gerai pancuran, persalinan yang sempit dan tandas kecil. Malangnya, mesin basuh tidak selalu sesuai ke kawasan pedalaman di bilik air, tetapi anda boleh memegang dia jika anda mahu.
  3. Aksesori. Rak, elektrosushiteli tuala dan cermin - aksesori penting tanpa mana ia adalah sukar untuk menguruskan di bilik mandi gabungan. Dengan cara itu, kehadiran cermin dan telus pintu kaca kabin atau mandi juga visual meluaskan bilik. Cermin membuat bilik mandi yang lebih besar dan lebih ringan - itulah yang kita mahu mencapai untuk bilik mandi kecil 3 persegi. m.
  4. Pencahayaan. Uniknya, ia juga memberi kesan kepada penampilan keseluruhan bilik mandi tiga meter. pencahayaan yang baik dalam kombinasi dengan dinding cahaya memberi ruang yang lebih luas. Pilihan yang ideal lampu digabungkan padat lampu siling bilik mandi dianggap dapat ditambah dengan lampu kecil di atas cermin atau diod pita sepanjang pinggir rak atau kabinet.

Untuk membuat bilik air bukan sahaja cantik, tetapi juga selesa, ia adalah disyorkan untuk meletakkan permaidani lembut untuk dipadankan dengan trim atau perlindungan cahaya dengan bentuk geometri berwarna-warni.

Bagaimana untuk merancang reka bentuk bilik mandi 3 persegi. m. (video)

ruang mini daripada bilik mandi yang boleh dilengkapi, mengikut budi bicaranya, mematuhi peraturan tertentu dan pada masa yang sama membuat bilik air yang selesa dan cantik. Setuju, mandi adalah baik apabila semua orang di dalam bilik mempunyai tempat dan tidak menyemakkan ruang.

bilik mandi reka bentuk moden Q3. m. (gambar dalaman)

97d0bd1241be1a27123cbb0959197d7ef81v3511KOUMartamalavana1370jygjp0u5mk3mfaub0hky8368Ns17Hx5Sg6U9439file958419723155004RGBcolor00011587.9351459235432dizayn-Vannoy-komnaty-6-kv-m-24