Keindahan dan fungsi rak adalah tidak kurang penting daripada tujuannyaKeindahan dan fungsi rak adalah tidak kurang penting daripada prednaznachenieMesto untuk buku, cenderamata, perhiasan sayang kepada hati - ini adalah tujuan utama rak di dinding. Seseorang kepada mereka flaunts koleksi lilin, seseorang - jilid penyair kegemarannya, dan seseorang menyimpan album foto di rak. Ia adalah penting bahawa rak sendiri tidak harus kurang estetik daripada objek yang disimpan di dalamnya.

rak kayu dengan tangan mereka sendiri

Membuat rak yang diperbuat daripada kayu - perkara pertama yang datang ke fikiran di rak pembuatan bebas. Sesungguhnya, pilihan ini adalah yang paling biasa.

Mempunyai kemahiran dalam ukiran kayu, anda boleh membuat aksesori eksklusif untuk dalaman andaMempunyai kemahiran dalam ukiran kayu, anda boleh membuat aksesori eksklusif untuk dalaman anda

rak kayu ketersediaan baik dan kos rendah bahan, memudahkan pengendalian, dan peluang untuk bereksperimen dengan reka bentuk. Dan mula belajar untuk melakukan ini jenis reka bentuk kreatif boleh mudah dan universal rak, yang tidak perlu dan tidak akan dapur dan di ruang tamu, dan kanak-kanak berguna, dan pilihan yang lain boleh dianggap penempatannya.

Bahan-bahan untuk rak:

 • Kayu trim panjang yang berbeza;
 • tali sekerap;
 • 5 panel perabot;
 • Perlawanan trim;
 • cincin 2 kabel;
 • teka-teki;
 • gerudi;
 • rolet;
 • Pensil.

Di rak (papan) perlu membuat lubang. Gerudi hendaklah pada jarak 6 cm dari tepi dan 12 cm antara satu sama lain.

Kayu trim adalah perlu untuk melihat, panjang mereka boleh berbeza-beza, tetapi ketinggian keseluruhan yang perlu dilakukan. Di dalam dipotong dengan gergaji-luka perlu untuk menggerudi lubang untuk kabel (cross-cutting).

Di tempat yang pertama tali yang lebih rendah terikat knot. Mereka digantung perisai yang lebih rendah (rak yang lebih rendah), tepi antara panel jarak antara rak akan timbunan sisa. Semua pemangkasan adalah lebih baik untuk dibahagikan kepada bahagian-bahagian, dan setiap tingkat antara rak-rak untuk menyebarkan jumlah yang sama segmen yang sama.

Rak pada tali - cara asal dan mudah untuk menghiasi dinding di mana-mana bilikRak pada tali - cara asal dan mudah untuk menghiasi dinding di mana-mana bilik

prosedur diulangi di rak atas pada tali dinding terikat nod. Ia mesti dilakukan teguh kepada struktur dinding tidak boleh cacat atau dengan tangan anda atau mana-mana kegunaan lain kekerasan.

Mendapatkan cukup rejimen pada tali dalam timbunan sekerap, ia boleh diletakkan di mana-mana bilik.

rak kayu dengan tangannya sendiri, cara yang paling mudah (video)

Rak diperbuat daripada dinding papan serpai

CPD - ia serpai, bahan benar-benar serba boleh untuk kerja-kerja pembinaan. Dimensi plat, permukaan licin membolehkan untuk membuat reka bentuk yang berbeza dengan tangan mereka sendiri, termasuk rak yang dipasang di dinding.

Mungkin satu-satunya dipotong chipboard adalah sukar, kerana bahan impregnated dengan resin. Alat yang sempurna untuk bekerja dengan papan partikel - jigsaw elektrik.

Dari lembaran chipboard dengan cara tidak alat licik boleh membuat rak asalDari lembaran chipboard dengan cara tidak alat licik boleh membuat rak asalRak diperbuat daripada kayu atau papan serpai boleh ditambah dengan rel bumbungRak diperbuat daripada kayu atau papan serpai boleh ditambah dengan rel bumbung

untuk bekerja dengan bahan ini tidak akan diperlukan, dan tips ini:

 • serpai berlapis sering dibeli untuk rak dinding;
 • Sering rak oleh tangan mereka sendiri, ditampal filem berlamina atau kertas, simulasi pelbagai corak (termasuk semula jadi);
 • Lancar mengetatkan skru dan skru dalam pembinaan papan partikel, ia adalah perlu untuk mengambil alih gerudi elektrik;
 • Di rak dapur diperbuat daripada bahan ini kali mereka mudah disimpan bekas rempah, bijirin dan pasta, balang herba, dikumpulkan tangan-Nya sendiri
 • Di lorong adalah rak berfungsi sebagai tempat untuk menyimpan maksudnya rumah penting;
 • Di rak di dinding di nurseri boleh menjadi tujuan kedai buku.

Di dalam bilik penyimpanan kecil adalah termasuk dalam susun atur banyak pangsapuri, anda boleh membuat rak asal untuk kegunaan domestik - dengan tangan mereka sendiri, dengan cepat dan murah.

rak bulat di dinding

rak kadbod pusingan untuk dapur atau bilik mandi - fesyen dalaman hampir kalah. mereka dibuat biasanya kadbod dan plastik paip, yang dengan tangan mereka saw potong bulatan 10-15 cm lebar. Tepi bulatan dilicinkan dengan kertas pasir, dan kemudian rak masa depan yang dicat dengan beberapa lapisan.

rak pusingan mewujudkan reka bentuk asal dalaman andarak pusingan mewujudkan reka bentuk asal dalaman anda

Mendapat rak bulat agak asal untuk dapur - versi yang sangat menarik reka bentuk. Mereka boleh disimpan:

 • tuala dapur;
 • Pelbagai berus dan span;
 • baubles hiasan;
 • Bungkus dengan herba untuk minum teh dengan tangan-Nya sendiri
 • peralatan dapur indah yang lain.

Di dalam bilik mandi, bulat, rak luar biasa dan sangat selesa di atas tembok, juga, akan berada di tempat: a jar dengan kosmetik, tuala, washcloths, juga, boleh disimpan di dalam rak comel.

Bagaimana untuk membuat rak bulat (video)

rak persegi di dinding

Ia kelihatan komposisi tembok besar rak persegi di dinding di ruang tamu. rak saiz yang berbeza runtuh dalam satu warna, dan ia adalah mungkin sebaliknya, dan digabungkan ke dalam lukisan dinding tunggal - dengan sedikit lebih besar dalam satu baris, sama ada menegak atau mendatar, menyerong.

rak Square, biasanya kecil, mereka memegang banyak perkara yang sukar. Selalunya ia adalah pelbagai cenderamata, pasu kecil, buku.

Sering rak ini dihiasi dengan barangan antik, perhiasan vintaj.

Dan untuk membuat hiasan dalaman itu dengan tangan anda sendiri, anda boleh menggunakan bahan-bahan yang standard. Pokok dalam kebanyakan kes runtuh matte cat cerah, varnished. pita pelekat atau menghiasi permukaan rak.

reka bentuk flange persegi adalah agak mudah, ia tidak sukar untuk membuat tangan anda sendirireka bentuk flange persegi adalah agak mudah, ia tidak sukar untuk membuat tangan anda sendirihendaklah mematuhi arahan untuk mengeluarkan lebih banyak model kompleks rak persegihendaklah mematuhi arahan untuk mengeluarkan lebih banyak model kompleks rak persegi

rak kecil di dinding

dinding dapur sering memerlukan rak kecil. Mereka tidak mengambil ruang, tidak memburukkan lagi dalaman dan menyerlahkan sikap dapur keseluruhan. rak dinding boleh digunakan untuk hiasan bilik.

Jika rak itu dilakukan di dapur, ia boleh diletakkan pada:

 • balang rempah terang;
 • buku-buku masakan dan pad nota;
 • beg kanvas dengan rempah;
 • hidangan yang indah.

Membuat rak ini boleh dibuat daripada kayu, plastik, kaca, dan juga timbunan buku-buku dicat dan terpaku.

rak reka bentuk di dinding

Dapur pembinaan tersebut jarang terlibat, namun perkara-perkara halus sering menghiasi ruang tamu, pejabat, nurseri.

rak reka bentuk asal boleh dibuat menggunakan botol mudahrak reka bentuk asal boleh dibuat menggunakan botol mudah

Kini merupakan rak permintaan tinggi terutamanya di dinding dalam bentuk:

 • maze;
 • asimetri;
 • Rak buku-shifters;
 • modul;
 • gaya Provencal tempa reka bentuk besi.

Beberapa rak terus seperti perabot, beberapa - protrusions seperti pada kertas dinding, supaya mereka menyamar sebagai dinding. Terdapat rak mewah sedang dibuat untuk memerintahkan, mereka sering bertindih dengan langsir corak atau bercorak parket.

Rak buku dengan tangan mereka (video)

kesimpulan

Rak di dapur, ruang tamu atau di nurseri - semua daripada mereka boleh dibuat secara bebas, bersenjata dengan idea-idea dari Internet dan imaginasi anda. Sudah tentu, reka bentuk itu akan mendapat manfaat daripada rakan-rakan kedai, terima kasih kepada asal buatan tangan itu. Ya, dan mereka boleh kurang dari segi wang kos.

nasib baik!

Contoh rak ke rumah dengan tangan sendiri (gambar)