Untuk memulakan keseronokan jahit-menjahit, perlu bekerja kerasUntuk memulakan kraf keseronokan mempunyai potruditsyaNachinat selalu mudah. Selimut, juga, perlu belajar. Bukan semua sekali gus bertukar: tidak taat kepada tangan, ia membawa mata yang baik. Itulah yang pengalaman tuan. Setelah menguasai pelajaran video, bahan-bahan gambar dan kelas induk dengan tips dan rahsia mereka, kita boleh melaksanakan apa-apa idea - dari pembuatan mudah untuk jelujur yang upholsteri sofa baru.

Quilting untuk Pemula

hari ini adalah campur aduk sangat popular - menjahit, di mana daripada sisa kain berwarna dikumpulkan dari reka bentuk produk keseluruhan mengandung prinsip mozek. Hasil daripada proses yang menarik ini boleh menjadi imej dikenali beberapa objek, reka bentuk geometri atau corak yang rumit. Idea untuk patchwork boleh diambil daripada foto dan pelajaran video dan kelas. 

Pada mulanya dijahit sisa simpanan bahan, dan campur aduk yang mempunyai tugas-tugas spesifik. Sekarang teknik patchwork - keinginan untuk mencipta kecantikan, menikmati kesan ajaib ini. cadar quilted, panel hiasan, selimut dan bantal, pemegang periuk untuk dapur, perabot dikemaskini, Pakaian menyenangkan mata.

Untuk memahami asas-asas teknik patchwork, ia adalah perlu untuk berkenalan dengan pemandangan asas bengkel dan videoUntuk memahami asas-asas teknik patchwork, ia adalah perlu untuk berkenalan dengan pemandangan asas bengkel dan video

asas selimut jahit:

 1. ketepatan dan kekemasan. teknik patchwork - bukan teknik sukar, tetapi untuk menjelmakan idea-idea, dalam MC, ia tidak selalunya mudah. jaminan kejayaan di campur aduk - ketepatan dan ketepatan. bahagian corak potholders atau selimut mesti tepat dan dijahit dengan berhati-hati. Kain memerlukan rawatan awal (dekatirovki). Ia adalah perlu untuk menyerap atau mencuci, kering dan besi, untuk mengisih mengikut warna.
 2. kerja dengan besi. Besi di campur aduk - satu alat yang penting. Semasa kerja-kerja ini, adalah perlu untuk besi sesak, mereka juga perlu diseterika pada tisu dekatirovke. potholders bersedia atau beg diasingkan dari bahagian depan dan sentiasa dalam arah yang sama. Jahitan juga perlu untuk menghapuskan dalam satu arah. Kemudian mereka tidak runtuh dan akan menjadi kuat. Jahitan terlicin dari dalam ke bahagian hadapan yang tiada kesan. Dalam blok kompleks, di mana sesak memenuhi destinasi yang berbeza, setiap elaun baris berikut utyuzhat ke arah lain. Di sebelah hadapan stroked di persimpangan sesak. Jika band ini adalah terlalu lama, mereka perlu diletakkan di atas papan seterika tidak mendatar dan menegak - mereka tidak akan kedut dan mark. Terlalu kain tebal lembab dan dilucutkan. pat kain di ekuiti dalam julat suhu yang sepadan dengan jenis kain.
 3. rahsia jahit. serpihan tidak berhati-hati dijahit masa depan atau jelujur kain, lipit kasar, walaupun perbezaan sedikit antara saiz memusnahkan quilting untuk pemula. Oleh itu, adalah perlu untuk menjahit patch tepat. craftswomen Novice membantu corak dalam rangka, yang dibuat di atas kertas graf yang disalut dengan kain jahitan ini. Sebelum permulaan projek bercita-cita tinggi adalah disyorkan untuk membuat blok sampel. Dia akan memeriksa ketepatan memotong, melaraskan operasi mesin jahit. sampel A adalah mudah untuk melihat semua kesilapan - ini akan menjimatkan masa dan kuasa.

Kain siap adalah lebih sukar untuk membetulkan kesilapanKain siap adalah lebih sukar untuk membetulkan kesilapan

Secara umum, teknik patchwork perlu diberi perhatian serius, memandangkan semua kombinasi warna, walaupun untuk potholders - kerana mereka, seperti kerja ceroboh boleh merosakkan benda itu, dan tidak menggalakkan menjelajahi kraf menarik.

kelas induk: blok kuasa dua (video)

Bagaimana untuk memulakan quilting

Untuk mula mengumpul semua kain trim, jenis tekstur dan warna, dan mula membuat litar. Boleh, dan begitu juga sebaliknya: untuk tampil dengan corak atau didapati di MC, gambar dan video, dan kemudian dari kain dibeli dipotong menjadi bahan kerja.

Daripada semua jenis disimpan pada sisa rumah tisu adalah penting untuk memilih kombinasi yang betul untuk produk masa depanDaripada semua jenis disimpan pada sisa rumah tisu adalah penting untuk memilih kombinasi yang betul untuk produk masa depan

Langkah kedua - penciptaan tack lakaran, bantal atau tuala. wanita jarum baru membuat lebih baik menggunakan skim yang sedia ada dari majalah atau MC dari Internet.

Proses penyambungan kepada corak-carik integer web:

 •  Silang bahagian tack atau penutup;
 •  blok kompaun dalam satu unit;
 •  lapisan jahit

Selain menjahit, terdapat juga adalah dikait patchwork, di mana cangkuk dan berbeza patch thread disambungkan antara satu sama lain.

Selain daripada benang, kain dan mesin, dalam teknik patchwork digunakan:

 •  pemotong roller atau gunting;
 •  Pin dan jarum;
 •  mesin jahit;
 •  Pensil atau kapur;
 •  Kadbod atau plastik lembut;
 •  Mengait cangkuk.

Di kedai-kedai kraftangan, anda boleh mencari kit untuk campur aduk - dengan skim corak, MC.

Corak untuk patchwork boleh didapati dalam set atau membuat anda sendiriCorak untuk patchwork boleh didapati dalam set atau membuat anda sendiri

Set untuk campur aduk termasuk tisu alat yang diperlukan, template, dan blok litarSet untuk campur aduk termasuk tisu alat yang diperlukan, template, dan blok litar

corak litar: Quilting

Skim dan template boleh membuat anda sendiri atau mengambil pola siap dari Internet, buku atau majalah. Pola dipotong sepanjang kontur butiran, diberi elaun jahitan. Bahan untuk pembuatan boleh kadbod, kertas pembinaan, plastik. Untuk ketepatan boleh ditampal pada kertas graf kadbod, dan kemudian memotong bentuk saiz yang dirancang. Dalam pembuatan keping melengkung pada kontur luar template perlu dilakukan membujur bahagian-notch - mudah untuk dia untuk menjadualkan sesak apabila menyambung kepak.

Gambar dan video tutorial tentang jahit loskutnou menawarkan skim, corak dan MK

peraturan cut

Template paling mudah - bingkai. Bahagian dalaman harus sesuai dengan saiz serpihan dalam bentuk akhir, elaun jahitan luar kira. Lebar bingkai dan adalah kuantiti peruntukan. Dengan membuat corak, ia adalah perlu untuk memotong seluruh bingkai dua kali, dan memotong hanya gelung luar. gelung dalaman akan menunjukkan garis jahitan. corak itu dipindahkan ke fabrik dengan kapur atau sabun, mana-mana pen meninggalkan kesan di sebelah hadapan. Keratan dibuat hanya dengan benang biasa bahawa butiran kemudiannya dijahit tidak diregangkan dan tidak meledingkan. Patches dibuang dengan gunting atau obor istimewa. Roller blade dapat memudahkan proses memotong jalur panjang yang boleh dengan mudah dipotong kepada bahagian yang lebih kecil. Tidak boleh melakukan tanpa pemotong apabila corak melengkung.

Pilihan tempat corak

yang teknologi patchwork terdapat 3 spesiesproduk:

 • kain, Custom Made daripada kain, di mana bahagian-bahagian yang berkumpul di dalam suatu kimpalan jahitan. kepak Jersey mungkin biasa, geometri (jahit tradisional), atau sewenang-wenangnya (kreyzi-campur aduk). Menonton pelajaran video.
 • quilted produk (Quilting) dijahit daripada corak web yang dicipta menggunakan jahitan.
 • applique - berdasarkan keping cantik mengenakan kain lain, menjahit dan selimut.

quilting kreatif: bagus dan mudah untuk pemula"Frame" - template yang paling ringkas dan mudah untuk mengurangkan

Patchwork untuk pemula

pola boleh diwujudkan atas dasar seorang tokoh berulang, yang bagi setiap bahagian dipotong template kertas dan menampalkannya di kepak. Elaun jahitan dibalut di tepi dan sekali lagi jelujur. Ini peralatan tradisional Inggeris.

Appliances dengan blok - lebih moden: keping segi tiga kain dijahit atau berbentuk persegi dalam blok, membentuk corak geometri. Satu unit mudah boleh terdiri daripada sebilangan kecil komponen besar. Untuk kerja-kerja seperti itu, ia mengambil masa yang kurang dan usaha. Ia sering digunakan tutorial video dan MC.

teknik yang diketahui campur aduk dan jalur. Versi sebelumnya, ia berbeza kerana serpihan dikumpulkan dalam band, dan kemudian menyambung mereka ke web. peralatan modular mudah kerana patch dijahit terus pada mesin.

Patch crazy-patchwork dijahit pada jenis permohonan: patch berasingan bentuk sewenang-wenangnya yang sangat cantik, digunakan untuk kain dan menjahit. pemegang periuk, penutup, kes, lapisan muka dua.

Quilting: tutorial video untuk pemula

kelas Master untuk pemula: Quilting

keselesaan khas di kawasan pedalaman mencipta barangan buatan tangan seperti bantal cantik dan selesa. Mari kita cuba untuk membuat bantal hiasan pada MC dengan jumlah appikatsiey "Rose". Untuk bekerja, anda boleh mengambil apa-apa patch, yang paling penting - bahawa mereka telah berjaya digabungkan dalam warna. Jangan lupa untuk menyediakan kain - dicuci, diseterika.

kelas Master "Cushion dengan applique"

Langkah demi langkah Arahan.

 1. Mula dengan selesa dengan kuasa dua kosong. bilangan dan saiz mereka menentukan saiz bantal.
 2. Maka kita perlu memotong bulatan kain. Di tengah sehelai kain dan meletakkan beberapa pengisi untuk kelantangan (kapas, padding poliester). Selamat mesin jahitan bulat. Mid-siap.
 3. Kuasa dua kepak dilipat pada pepenjuru, seperti dalam gambar, menjahit sekitar pertengahan julat kosong - 3-5 keping.
 4. Bulatan berikut adalah perlu untuk menyediakan kuasa besar dengan warna yang sama. Berterusan sehingga akhir saiz yang dirancang bunga.
 5. Kelopak dijahit perlu dipotong dalam satu bulatan.
 6. bunga ros yang indah bersedia merebak pada sarung bantal dan mengikat pada produk jahitan zig-zag, garis tebal luas. Rozochka mempunyai bentuk aplikasi pukal.
 7. Atas permintaan sejambak boleh daun dilengkapi, memotong tompokan warna yang sesuai. Lihatlah bengkel foto dalam langkah. Selimut di MK dibuat dalam teknik "selimut gila" (anda boleh melihat tutorial video), dan ia terdiri daripada dua 30x30 cm Untuk single selimut 24 harus menjadi kosong double -. 36. corak Suppose akan terdiri daripada 4 jenis tisu.

Kerumitan hiasan bergantung kepada pengalaman dan kemahiran patchworkKerumitan hiasan bergantung kepada pengalaman dan kemahiran patchwork

Kelas Master "Quilting untuk Pemula - selimut"

Alat dan bahan-bahan:

 • 1 m kain setiap warna (lebar 220 cm) - 6 atau 9 kuasa dua 45x45 cm;
 • Untuk lapisan - 170 cm atau 220 cm (margin bawah pergi selepas selimut quilted);
 • Sintepon saiz yang serupa;

Selimut atau selimut boleh menjahit bahan kerja mudah atau kompleks kuasa duaSelimut atau selimut boleh menjahit bahan kerja mudah atau kompleks kuasa dua

Langkah demi langkah panduan MK:

 1. Dipotong empat segi dan disusun oleh warna seli.
 2. Potong kek sedutan menyerong atau secara rawak. Ketika memotong bilah roller.
 3. Untuk mengambil bahagian di bahagian atas dan beralih ke bawah di bawah timbunan elemen yang sama. Bahagian mengurangkan longgokan adalah 1 bahagian warna 1 dan 1 dan - 2 nd.
 4. Menjahit pada mesin semua kuasa dua di sepanjang garisan pemotongan.
 5. Di atas papan seterika perlahan-lahan meratakan sesak di satu pihak atau vrazutyuzhku.
 6. Kali ganda bahan kerja cerucuk kemas dalam perintah yang sama - kotak atas 1 dan nada ke-2.
 7. Menggunakan pembaris dan pisau lagi untuk mengurangkan timbunan keseluruhan pada mana-mana garis (yang pertama untuk menyeberangi jahitan mungkin).
 8. Salah satu bahagian atas untuk beralih ke bawah di bawah timbunan. Menjahit dan licin, jangan lupa untuk dimasukkan ke dalam perintah - kini lebih baik menggabungkan sesak.
 9. Operasi ini diulang sehingga ke butiran yang terakhir. Bilangan optimum jahitan - 6-10 mendatar dan menegak.
 10. Selepas menyeterika sesak perlu mengurangkan kuasa dua untuk mendapatkan angka dengan satu sisi 32 cm.
 11. Mengumpul selimut boleh berbeza: untuk mengumpul pertama bahagian depan, maka - selimut dengan memukul dan sokongan. Pada mesin ia adalah sukar. Atau selimut, setiap persegi berasingan, memotong memukul dan sokongan.
 12. Mengumpul kuasa dua quilted bersama-sama, meluruskan dan menutup sesak sempit reben atau kain jalur. Ia adalah mudah untuk mengumpul skim ini: pita 4-6 dua, kemudian - untuk menjahit jalur.
 13. Di tepi selimut ia juga perlu untuk menyarungkan paip daripada kain dan patchwork monokromatik keping, seperti dalam gambar IC.

Tahniah pada pakaian baru anda!

teknik selimut (video)

Setelah mengetahui konsep asas seperti kraf sebagai campur aduk dan menguasai kemahiran lukisan mudah "teka-teki" kain dalam satu unit tunggal, dari patch berbeza anda boleh membuat barangan rumah yang kreatif dan hiasan rumah.

Quilting: bagus dan mudah untuk pemula (foto)