Berabad-abad lamanya, tiada pondok tidak tanpa ovenBerabad-abad lamanya tiada pondok tidak tanpa Pechin satu rumah persendirian tidak tanpa konvensional ketuhar pemanasan memasak bata. Walaupun hari ini banyak rumah-rumah dilengkapi dengan pemanas gas, kebanyakan pemilik tidak tergesa-gesa untuk meninggalkan ketuhar bata, kerana ia memberi kehangatan khas - kehangatan perdiangan, mengisi kenyamanan rumah dan rasa ketenangan. Di samping itu, di kawasan-kawasan hutan yang kaya dengan ketara boleh menjimatkan penggunaan gas asli, memiliki kayu.

keinginan untuk membuat apa-apa perubahan di dalam rumah, termasuk pemindahan pemanasan dan memasak dapur, selalunya boleh berehat pada nuansa dan kehalusan kes relau. Untuk mengetahui cara untuk menambah sehingga ketuhar dengan tangan anda, anda akan belajar dalam bahan ini.

A sedikit tentang jenis ketuhar

Jenis-jenis relau, terdapat banyak, tetapi dalam pembinaan swasta tidak menggunakan semua.

Jenis relau rumah-rumah persendirian:

 1. pemanas (Pendiangan, Pemanas mandi);
 2. memasak (Eksklusif untuk memasak oven);
 3. universal (Heating dan memasak).

Yang terakhir ini dianggap sebagai sejenis universal, jadi adalah yang paling biasa dalam pembinaan swasta.

Perapian dengan kayu terbakar di dalamnya simbol keselesaan dan kehangatanPerapian dengan kayu terbakar di dalamnya simbol keselesaan dan kehangatan

Apparatus relau dan sifat-sifatnya

Thumbnails Lihat dan projek tanur bata, dan memilih penjelmaan tertentu, ia perlu memberi perhatian tidak begitu banyak pada reka bentuk luaran, bagaimana struktur dalaman. Pemanasan peranti dan ketuhar memasak menentukan prestasi, dan pada akhirnya - dan kehidupan.

Pembinaan dalaman pemanasan ketuhar memasak dan tidak bergantung kepada lokasi peranti di dalam bangunan. ketuhar dapur mungkin dalam tengah-tengah bilik, di sudut atau dinding.

Unsur-unsur struktur utama ketuhar memasak, boiler-:

 • Parit (udara panas saluran);
 • Ashpan (atau abu pit);
 • Parut (untuk menembak jawatan dengan abu pan);
 • Di bawah (tanjakan menjengkelkan);
 • kebuk pembakaran;
 • Burnout (cerobong);
 • Badan relau (zon pembakaran memisahkan dari zon pembakaran lanjut dalam relau);
 • Otdushnik (pembukaan di mana haba mengalir di dalam bilik panas);
 • Dinding luar;
 • Dymooborot (saluran yang menghubungkan relau untuk cerobong);
 • bertindih;
 • cerobong;
 • Lekukan (ruang antara cerobong dan perapian);
 • Asap injap;
 • Pemindahan haba dinding.

peranti relau TERPERINCIperanti relau TERPERINCI

pemindahan haba periuk ditentukan oleh tenaga haba yang dihasilkan oleh ketuhar dalam masa satu jam, dan bergantung kepada kuantiti bahan api yang digunakan. Muatan haba (keupayaan untuk menyimpan haba dari bahan api dibakar) diukur dalam jam. relau yang berbeza mempunyai tahap haba tentu yang berbeza, yang juga bergantung kepada tahap penebat dinding dan siling, tingkap dan pintu rumah.

Lokasi relau di rumah memberi kesan kepada kuantiti haba. Rumah dengan dapur memasak, berdiri di tengah-tengah, ia akan menjadi lebih panas.

relau Rusia dan peranti yang

dapur Federation diperbuat daripada batu bata diletakkan di atas asas, kerana struktur adalah agak besar. Dalam reka bentuk mereka relau Federation termasuk podpechek digunakan untuk menyimpan bahan api yang ia kering dengan mudah, dan suar di relau lebur. Podpechek dikunci palung bilik kebal, yang dipenuhi dengan peralatan tempat tidur kepada penyelesaian tanah liat. Bedding set bahagian bawah bahagian atas ruang memasak.

ketuhar tradisional Rusia digunakan secara meluas, dan pada masa iniketuhar tradisional Rusia digunakan secara meluas, dan pada masa ini

ketuhar Rusia mempunyai reka bentuk khas, yang berbeza dengan ketara daripada konvensional pekali pemindahan haba ketuhar pemanasan memasak dan parameter lain. Semasa protaplivaniya, walaupun ringkas, Kedai dapur Federation haba dan mampu untuk memberikan sekurang-kurangnya 24 jam.

Untuk relau Rusia tidak dimakan berlebihan bahan api, tidak merokok dan disejukkan dalam beberapa jam, apabila ia adalah penting untuk memastikan peranti tepat teknologi dan dimensi, termasuk litar bertelur. Batu bata membentuk Bros dalaman peranti relau dan digilap untuk Hajla dalam dinding adalah rata dan licin.

Juga dalam struktur relau Federation termasuk kebuk pembakaran, yang hatinya. relau dibahagikan ke dalam ruang memasak atau tungku dan bakeri (pijar). pijar mempunyai struktur lantai cenderung yang perlu dilakukan dengan tepat apabila melukis peranti relau Rusia.

The Crucible adalah rahsia utama yang menyembunyikan dapur Rusia. Beberapa hidangan selepas memasak telah lama merengkok di dalam ruang memasak. Untuk mencapai kesan ini, atau untuk mewujudkan keadaan yang sama untuk menyediakan hidangan masakan Rusia, menggunakan hob biasa dan ketuhar elektrik tidak mungkin.

Rahsia utama, membezakan Rusia dari ketuhar konvensional, reka bentuk mudah serombong yang, dengan keberkesanannya melebihi serombong peranti relau lain.

peranti relau russian dengan tangan (video)

Pemilihan reka bentuk

Pemilihan bergantung kepada jenis keadaan relau penggunaan:

 1. Pemanasan dan dapur memasak. Jika anda merancang penggunaan intensif relau di rumahnya, ia adalah lebih baik untuk memilih pemanasan dan ketuhar memasak dengan peranti besar dan protaplivaniem biasa. Dalam sesuatu peralatan relau itu mulanya memanaskan pembinaannya terdiri daripada kepelbagaian bata sejuk, pemindahan haba kemudian bermula.
 2. pemanasan ketuhar. Untuk kabin di gunung atau taman, di mana kediaman itu tidak merancang untuk mencukupi, dan tempat perapian. Ia juga mempunyai kapasiti haba kecil dan (2 - 3 jam), tetapi mampu untuk memanaskan bilik lebih cepat daripada relau besar-besaran. Reka bentuk ini membolehkan anda dengan cepat memanaskan badan ketika musim sejuk.

Brick ketuhar pemanasan boleh dipasang dengan atau tanpa asas. Reka bentuk yang paling ringan yang sedang berlaku dalam bata suku (bata diletakkan di pinggir). Dalam usaha untuk memberikan kekuatan - menggunakan bingkai yang diperbuat daripada bahagian logam. dapur besar-besaran memerlukan pemasangan asas, yang tidak boleh dikaitkan dengan sokongan bangunan. Dalam kes cerobong yang berasingan juga memerlukan asas untuk itu.

Memilih asas yang betul untuk ketuhar bataMemilih asas yang betul untuk ketuhar bata

Menentukan saiz dan kapasiti

Tahap haba ketuhar pemanasan memasak mesti melaksanakan dengan tepat mungkin kerugian haba yang bergantung kepada suhu di luar rumah, dan tahap dinding penebat haba, tingkap, pintu, dan siling.

Untuk mengira kuasa permintaan relau, jumlah ruang yang anda perlu melipatgandakan bilangan jam dalam sehari.

Ukuran dan reka bentuk tanur masa depan menentukan kapasitinya.

radas relau. Di mana untuk bermula?

Contoh pelan pembinaan relau melalui baris batu-bataContoh pelan pembinaan relau melalui baris batu-bata

Penampal mana-mana relau tidak boleh dimulakan tanpa draf atau lukisan, yang mesti termasuk lokasi dan dimensi struktur, serta pengeluaran cerobong tanpa mengganggu unsur-unsur struktur bearing. Ia juga perlu untuk mengira pekali pemindahan haba dari ketuhar. Skim atau projek masa depan relau itu dibuat atas dasar pengiraan ini.

Membuat projek atau lukisan mereka sendiri, dandang pemanasan relau adalah sukar, jadi anda boleh menggunakan perkhidmatan organisasi projek atau maklumat di Internet.

Alat dan bahan

Apabila projek relau itu diluluskan, ia adalah mungkin untuk menyediakan untuk batu itu.

Untuk kali ganda ketuhar dengan tangan anda, anda perlu ada di tangan:

 • Hammer dapur pembuat (trowel);
 • kulir;
 • tahap bangunan dan betul-betul satu;
 • Pita pengukur;
 • Simen-pasir mortar;
 • alat kuasa tangan (tukul, pengisar, dll);
 • bata merah;
 • bata refraktori (dibakar);
 • Menghadapi bata;
 • Penyelesaian pasir batu dan tanah liat;
 • penebat haba dan bahan-bahan kalis air;
 • aksesori relau dan peranti.

ketuhar batu dengan tangan sendiri. semua peringkat

Seperti mana-mana proses pembinaan, relau batu dengan tangan mereka dibuat secara berperingkat.

Memandu proses ini termasuk perkara-perkara berikut:

 • Pembinaan asas. Yayasan itu boleh diletakkan bukan dari bata dan perjuangan. Penggunaan asas bukan untuk semua reka bentuk relau, tetapi jika anda membina dapur Federation besar-besaran atau tanpa peranti beliau tidak boleh buat.

Sokongan masa depan relau di mana ianya tidak boleh menyentuh asas bangunan, kerana mereka mempunyai draf yang berbeza dan dalam kes juling, boleh retak ketuhar dan rosak kerjanya, dan ini adalah bahaya kebakaran.

Di atas simen dapur dapur bawah tanah dibuatDi atas simen dapur dapur bawah tanah dibuat

Sejauh mana kedalaman asas bergantung kepada berat struktur relau dan reka bentuk dan kehadirannya boleh melebihi dimensi keseluruhan relau oleh sekurang-kurangnya 5 cm di sekeliling perimeter. Fundam selaras batu bata dibakar dalam dua baris pada simen untuk paras lantai. Membentuk baris pertama batu adalah perlu untuk mencapai permukaan yang rata mengikut tahap, kerana ia akan bergantung kepada kualiti keseluruhan struktur relau. Ini diikuti oleh lapisan kalis air sebagai bahan yang boleh digunakan untuk bumbung biasa dirasai atau bahan bumbung, bahan yang diletakkan di dalam dua lapisan.

 • relau batu. Selain kalis air diletakkan baris pertama. Masonry dengan setiap baris harus bermula penyelesaian tanpa meninggalkan jurang antara batu-bata sama lipit masa depan (3 - 5 mm). Di samping itu, di tempat bata sudut dibentangkan dan menyamakan kedudukan kulir penyelesaian. Brick dirinya tenggelam dalam air dan diadakan di sana sehingga semua udara keluar. "Flush" bata dikeluarkan dari air dan diletakkan di atas penyelesaian yang betul dengan menoreh di atasnya dengan kulir untuk penjajaran. penyelesaian yang berlebihan telah dibuang kulir.

Baris pertama bata diletakkan tanpa mortar banyak yang betul daripada jumlahBaris pertama bata diletakkan tanpa mortar banyak yang betul daripada jumlahDi atas baris pertama bata diletakkan bahan kalis airDi atas baris pertama bata diletakkan bahan kalis air

Menggunakan kulir adalah perlu untuk penjajaran yang betul bataMenggunakan kulir adalah perlu untuk penjajaran yang betul bataSetiap baris bata diletakkan dengan sendi pertindihan baris sebelumnyaSetiap baris bata diletakkan dengan sendi pertindihan baris sebelumnya

Untuk menguji bagaimana teliti pun bata sudut, ia perlu menyemak tahap semangat mendatar dan mengunting di kedua-dua menegak.

Meletakkan bata kemudian dihasilkan dalam cara yang seragam, satu-satunya perbezaan adalah bahawa sendi menegak dalam batu dipenuhi dengan penyelesaian. Setiap baris berikutnya perlu dibentangkan diimbangi dalam bandaging bata separuh daripada sesak. Semasa pemasangan memasang yang sesuai (abu pintu dan ruang pembakaran plat menjengkelkan). Bukaan untuk kelengkapan dan peralatan relau perlu untuk berbuat lebih sedikit unsur-unsur sendiri memandangkan perbezaan pengembangan linear unsur-unsur logam dan batu bata.

 • Pembentukan cerobong. proses pemasangan tiub tidak banyak berbeza dari perapian batu itu sendiri. Apabila lulus tingkat loteng memerhatikan jarak api (38 cm) daripada sistem kekuda dan unsur-unsur kayu lain untuk dinding dalam paip. Jika tidak ada keinginan untuk menyebarkan bahagian luar cerobong bata, yang naik di atas bumbung, ia adalah mungkin untuk memasang paip asbestos atau logam.

Pemanasan relau batu bata dengan tangan mereka (video)

kesimpulan

Pembentukan kemahiran yang berguna dalam bidang kes relau - bukan satu tugas yang mudah, serta ketuhar batu, dengan tangan mereka sendiri. Melalui proses peranti bata relau ia adalah penting untuk mempunyai pendekatan yang betul menghormati ketepatan dimensi peranti dan nisbah draf produk siap.

Contoh tanur bata (foto)