Bagaimana untuk menggunakan mesin basuh perlu tahu benar-benar setiap orangBagaimana untuk menggunakan mesin basuh perlu tahu benar-benar setiap pembantu chelovekuOtlichnaya dalam kehidupan harian setiap wanita dalam masa kita adalah "Ciptaan abad" - mesin basuh. Pencipta mesin basuh yang pertama adalah Dzheyms King Amerika pada tahun 1851. Hanya dia sangat berbeza daripada mesin moden dan mempunyai transmisi manual. Lama kelamaan, ia bertambah baik.

Apakah mesin basuh

Dalam masa kita, bilangan yang mencukupi mesin basuh muncul di kedai-kedai perkakas rumah. Pilihan hebat menyediakan pengeluar seperti LG, Samsung, Indesit, Ariston, Electrolux, Bosch dan lain-lain.

mesin basuh bertujuan untuk mencuci di pakaian rumah, tuala, selimut, langsir, dan lain-lain

Setakat ini, pasaran menawarkan pelbagai mesin basuhSetakat ini, pasaran menawarkan pelbagai mesin basuh

asas adalah tangki mesin basuh, yang dipenuhi dengan air, ia dimuatkan mencuci, menambah bahan pencuci:

 1. Basuh jenis mesin agitator, di mana peredaran air dan detergen adalah dicipta menggunakan pengaktif cakera yang dipasang di bahagian bawah tangki. Linen dikenakan bayaran ke dalam tangki, menambah bahan pencuci dan menuangkan air, kemudian dihadkan ketat. Selepas mesin telah selesai kitaran basuh, air yang mengalir secara manual.
 2. Mesin jenis drum dilengkapi dengan drum berlubang dipasang di dalam tab. Di sini, hanya dobi dan serbuk dimuatkan ditambah, tangki ditutup dan kemudian diisi dengan air. Beberapa mesin dilengkapi dengan cara pengekstrakan (manual atau centrifuge). Semua proses dalam cucian, bilas dan kitaran putaran menghasilkan orang, atau cantuman dan menuangkan air untuk membasuh dan bilas, tekan atau harga rendah dalam putaran.
 3. Bukan automatik - hidup dan mati secara manual atau pemasa spin luar talian.
 4. Semi - berjaya, dalam program bahagian.
 5. Tetapi semakin banyak mesin basuh populariti, di mana semua proses basuh dijalankan secara automatik dalam susunan yang tertentu mengikut program yang telah ditetapkan tanpa campur tangan manusia.

mesin itu dipanggil mesin basuh automatik.

Arahan: bagaimana untuk menggunakan mesin basuh automatik

Peralatan ini berfungsi untuk bertahun-tahun dan mengatasi permasalahannya dengan fungsinya, dan jika hak untuk menggunakannya, ia tidak mengecewakan dari segi basuh.

Belajar bagaimana untuk menggunakan mesin basuh tidak sukar, anda hanya perlu mengikuti beberapa mata:

 • Menyusun pakaian;
 • Pilihan tempat suhu;
 • mod basuh;
 • Pilihan detergen;
 • Penjagaan mesin selepas mencuci.

Sebuah mesin basuh adalah benar-benar mudahSebuah mesin basuh adalah benar-benar mudah

 

Sorting adalah perlu untuk proses perkara basuh tidak kehilangan warna dan bentuk mereka. Putih dan lenan yang putih dibasuh secara berasingan daripada berwarna dan gelap. perkara yang mudah baik diasingkan daripada berat, seperti stoking, sarung kaki, basuh secara berasingan daripada seluar, jaket, dan lain-lain Perkara bahan halus dipadamkan dalam bekas khas untuk mengelakkan kain haus. Pada pakaian label selalu menunjukkan suhu di mana mencuci dan mod mana yang hendak digunakan. Beberapa jenis produk yang dibersihkan oleh tangan dan mesin basuh mereka hanya kehancuran.

Selepas menyusun pakaian pergi ke pemilihan suhu basuh. Mencuci sehingga 30 darjah. Padam item daripada jenis sensitif kain (bulu, sutera). air sejuk tidak akan merosakkan kualiti bahan.

Basuh 30 hingga 40 darjah. Anda boleh mencuci semua jenis fabrik, terutamanya tekstil rumah.

Mencuci dengan air panas 40 hingga 60 darjah. Pada suhu ini mencuci pencemaran kuat. Dikenakan dengan pakaian kanak-kanak, tuala, pakaian kerja, linen tempat tidur, dan lain-lain Mendidih - boleh dibasuh pada 95 darjah untuk mencuci membolehkan peningkatan pencemaran dan membasmi pakaian (pakaian kanak-kanak, alat permainan, pakaian, orang yang mempunyai penyakit kulit).

mencuci kitaran melindungi pakaian daripada suhu salah dipilih. Setiap mod mempunyai suhu pemanasan air sendiri dan putaran dram. mencuci halus digunakan untuk bulu dan sutera kain. kitaran tangan-basuh diperlukan untuk pakaian dengan sulaman dan kristal. rejim "cepat 30" Ia menjimatkan mencuci masa dan penggunaan tenaga elektrik dan air, tetapi sakit menghadapi pencemaran, terutama dalam kain ringan. Jika sangat kotor dobi memilih mod intensif.

Satu lagi kriteria penting untuk rawatan yang betul detergen dobi adalah pilihan. Mereka di rak terdapat cukup bahawa pengguna boleh mendapatkan keliru dalam memilih. Terdapat pelbagai serbuk dan detergen dobi cecair. Terbaik apabila memilih dana cecair, kerana mereka adalah mudah larut dalam kekerasan air dan basuh yang sangat baik dari kotoran pada pakaian, pada masa yang sama, baik dibilas selepas mencuci.

Sesetengah serbuk dan bahan pencuci cecair mempunyai dalam bahan-bahan komposisi mereka melembutkan air yang diperlukan untuk air keras. Kekerasan di dalam air kerana kandungan besar besi, yang membawa kepada deposit pada plat pemanas mesin. Pada masa akan datang, kerana mesin basuh skala walaupun akan menghadapi pencemaran cahaya yang buruk, dan pada akhirnya, ia semua membawa kepada kerosakan.

Terdapat alat untuk kain pelunturan tanpa klorin, adalah sebahagian daripada serbuk dan cecair. detergen khas untuk kain berwarna, cuci dengan air sejuk, dan banyak lagi. Untuk seluar dalam dan pakaian selepas mencuci, kekal lembut dan mempunyai aroma yang menyenangkan, dan juga untuk mengekalkan bentuk asal, banyak pengeluar mesin basuh, sebagai contoh, LG, Samsung mengesyorkan penggunaan Lenore. Selepas basuh dalam mesin basuh pastikan untuk mencuci, kering pintu dram, cuff pada menetas dan petak untuk tidur detergen.

Ciri-ciri: bagaimana untuk menggunakan mesin basuh LG

Bersama-sama dengan lain-lain pengeluar mesin basuh, mesin-gun LG tidak banyak berbeza daripada rakan-rakan mereka, tetapi mempunyai beberapa nuansa.

Mesin basuh LG boleh menawarkan beberapa mod basuhMesin basuh LG boleh menawarkan beberapa mod basuh

Rejim mencuci berikut:

 1. Kapas - gabungan usul drum yang berbeza. Boleh dibasuh fabrik kapas berwarna, kotor sedikit linen putih. suhu air 40 hingga 95 darjah.
 2. Kapas Eco - basuh yang baik berwarna fabrik dan kotor sedikit sahaja dengan penggunaan tenaga yang rendah. Suhu 30 hingga 60 darjah.
 3. mencuci setiap hari - basuh biasa untuk kain mudah penjagaan pada suhu 30, 40, 60 darjah.
 4. kain dicampur - basuh serentak fabrik komposisi yang berbeza pada suhu 40 darjah.
 5. Pakaian baby - mencuci pakaian berkesan dengan kesan sukar dan bilas terbaik selepas basuh. Suhu 60-95 darjah.
 6. mencuci isipadu - mencuci barang-barang besar dengan pengisi (mis, selimut) pada suhu 30 - 40 darjah.
 7. Bulu - basuh bulu dan pakaian rajut pada suhu 40 darjah.
 8. basuh senyap - basuh kotor sedikit dobi pada suhu 30 - 40 darjah. basuh ini menyediakan tahap bunyi yang rendah.
 9. Kebimbangan mengenai kesihatan - dalam mod ini, suhu 30 hingga 60 darjah, tetapi ada tambahan bilas.
 10. Fast 30 - kitaran basuh pendek pada pencemaran pakaian kecil, suhu sehingga 40 darjah.
 11. Pengeringan - hanya digunakan tanpa pengeringan basuh.
 12. Bilas dan Spin - mod di mana tiada basuh. Digunakan sebagai bilasan tambahan.
 13. Spin.

Ia juga memberi perhatian bernilai kepada petak untuk penyaliran air, ia adalah pada badan mesin di bawah menetas. Terdapat penapis laluan kecil, di mana ia boleh mengumpul habuk, pelbagai barangan kecil yang jatuh ke dalam air apabila mencuci. Setiap mesin adalah fungsi "Cleaning drum". Semua peraturan-peraturan ini akan membantu rumah ini rumah berkhidmat untuk faedah beberapa tahun, dan memudahkan pemiliknya yang sempurna basuh.

Peraturan operasi mesin basuh

Untuk operasi yang betul mesin, anda perlu memasangnya atas permukaan rata yang keras dengan kaki diselaraskan supaya mesin yang sedang berdiri pada keempat-empat kaki dan tidak goncang. Betul menyambung bekalan air ke mesin dan untuk memastikan cerun yang betul hos saliran.

Sebelum mula menggunakan mesin basuh, anda perlu memasang pada permukaan yang kerasSebelum mula menggunakan mesin basuh, anda perlu memasang pada permukaan yang keras

Apabila meletakkan pakaian sebelum basuh, memeriksa poket kehadiran objek asing.

Ia adalah perlu untuk menggunakan beg dobi khas dan tepat pada masanya untuk membersihkan penapis mesin dari pencemaran. Ia adalah penting untuk tidak beban mesin dan membersihkan petak untuk serbuk. Tambahan pula, ia adalah perlu untuk ventilasi dan kering dram, menggunakan penanggal kerak di hadapan air keras.

Mesin basuh LG: bagaimana untuk menggunakan (video)

Tertakluk kepada cadangan di atas penggunaan, mesin basuh Samsung atau jenama lain akan berkhidmat dengan setia selama bertahun-tahun, kerana pengeluar memberi jaminan 10 tahun dan banyak lagi. penggunaan mahir mod basuh memberikan hasil yang boleh dilihat dalam apa jua bentuk tisu.